Τοποθέτηση πατώματος laminate (Λαμινειτ)

Να το βάλω; Aπό τι είναι; Είναι καλό; Αντέχει;

Το λαμινέιτ είναι μια τελείως διαφορετική κατηγορία παρκέ. Καταρχάς δεν είναι παρκέ με την έννοια ότι δεν είναι ξύλο. Είναι βιομηχανικό, συνθετικό υλικό το γνωστό σε όλους μας MDF.
Σαν βιομηχανικό υλικό χωρίζεται σε κατηγορίες, οι οποίες αναγράφονται επάνω στην συσκευασία και ανάλογα για τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί θα χρησιμοποιήσουμε και την ανάλογη ποιότητα.
Ένα υπνοδωμάτιο καταπονείται πολύ λιγότερο απ’ ότι ένας επαγγελματικός χώρος πχ μια καφετέρια άρα θα επιλέξουμε το λαμινέιτ με τις κατάλληλες προδιαγραφές για το δωμάτιό μας ή για το σαλόνι.
Σαν βιομηχανικό προιόν έχει ακόμη ένα μεγάλο προσόν: διατίθεται σε πάρα πολλές αποχρώσεις και σε όλες τις απομιμήσεις των ξύλων που κυκλοφορούν στην αγορά για να επιλέξουμε το λαμινέιτ που μας ικανοποιεί περισσότερο. Το μεγαλύτερό του προσόν όμως είναι η χαμηλή του τιμή σε σχέση με το μασίφ παρκέ το ημιμασίφ και το προγυαλισμένο παρκέ. Τοποθετείται χρήγορα σχεδόν αυθημερόν επάνω σε
πλακάκια, μάρμαρα, μωσαικά κτλ. Το λαμινέιτ είναι η πλέον ιδανική λύση για τις ανακαινίσεις και συνδιάζει το χαμηλό κόστος με την υψηλή αντοχή χωρίς να υστερεί σε ομορφιά.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω την τοποθέτηση του παρκέ;
Ποιες προυποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για να γίνει σωστά η δουλειά μου;

Για να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση του παρκέ, και αυτό ισχύει για όλα τα είδη παρκέ δηλαδή καρφωτό, κολλητό, ημιμασίφ προγυαλισμένο, laminate, θα πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:

  • Να έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες επιχρίσματος (σοβάδες) και τα σπατουλαριστά οι ελαιοχρωματιστές.
  • Να έχουν τοποθετηθεί τα πλακάκια σε μπάνιο wc, μπαλκόνια κτλ.

Αυτά πρέπει να γίνουν διότι θέλουμε τον χώρο μας καθαρό και στεγνό και για να προστατέψουμε το παρκέ μας από την υγρασία, και από την καταπόνηση από τα άλλα συνεργεία.

  • Να έχει ‘’κλείσει’’ το σπίτι με εξωτερικά κουφώματα για να είναι στεγνό και ασφαλές.
  • Σε περίπτωση που έχουμε να κολλήσουμε λάμ παρκέ επάνω σε τσιμεντοκονία πρέπει οπωσδήποτε να έχει στεγνώσει η τσιμεντοκονία και να έχει μετρηθεί η εναπομένουσα υγρασία με ειδικό όργανο το υγρασιόμετρο, και όχι με άλλο εμπειρικό αλλά ανασφαλή τρόπο.
  • Η ξυλεία να είναι αποθηκευμένη (προαιρετικά) τουλάχιστον 10-15 μέρες νωρίτερα μέσα στο σπίτι, για να πάρει την περιβάλλουσα υγρασία, να έχει δηλαδή εγκλιματιστεί.